top of page

Erteleme Problemi ve Çözüm Yolları

Procrastination yani erteleme, yapmamız gereken görev ve işlerin ertelenmesi anlamına gelir. Bu, hepimizin hayatında az çok suçlu olduğu bir eylem olarak görülebilir. Yetiştirmemiz gereken bir yazıyı son dakikaya bırakmak, ya da "çok meşgul" olduğunuz için spor yapmayı ertelemek bunun bazı örnekleridir. Kişisel favorim son dakika çıkan işlere “Bu da yarının Yiğit’inin problemi” diyerek gelecekteki benliğime kazık atmak…

Ancak, erteleme hayatımızı olumsuz yönde etkileyebilir. Stresi artırabilir, verimliliği düşürebilir ve hatta sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin, sürekli spor salonuna gitmeyi ertelerseniz, enerjik ve fit olma yönündeki planlarınız suya düşürebilir, profesyonel yaşantınızda ertelediğiniz işleri biriktirerek sonunda büyük bir strese yol açabilirsiniz. Bu nedenle, ertelemenizi kontrol etmek ve bunu aşmaya yönelik bir planlar yapmak oldukça önemli.

Peki neden işleri erteleriz? Başarısızlıktan korkmak, motivasyon eksikliği veya sadece elindeki görevin üstesinden gelememe hissi gibi çeşitli nedenleri olabilir.

Eğer bir görevi en iyi becerimizle tamamlayamayacağımızdan korkarsak, daha hazır veya daha güvende olacağımızı umduğumuz için görevi erteler ya da o an yapmamıza gerek olmayan başka işler uydurabiliriz.


Benzer şekilde, bir görevde motivasyon veya ilgi eksikliği de ertelemeye neden olabilir.

Eğer bir şey yapmayı istemiyorsak, başlamakta zorluk çekebilir ve daha ileri bir tarihte daha motivasyonlu olacağımızı umduğumuz için görevi erteleriz.


O halde bu sorunu nasıl aşabiliriz? İşte size bazı ipuçları:


1-Kendinize net ve gerçekleştirilebilir hedefler belirleyin

Ne yapmak istediğinizi net bir şekilde belirlemek, odaklanmanıza ve motivasyonunuzu korumanıza yardımcı olabilir. Büyük hedefleri daha küçük, yönetilebilir görevlere bölün ve kendinize hatırlatıcı tarihler belirleyerek ilerleyişinizi izleyin. Bu, görevi daha az korkutucu hale getirir ve ilerleme kaydetmenize yardımcı olur. Örneğin, bir makale yazmanız gerekiyorsa, önce tüm makaleyi ele almadan bir özet veya sadece giriş yazmayı deneyin.


2-Dikkat dağınıklığından kurtulun

Çalışırken bildirimler, sosyal medya veya diğer etkenler tarafından saptırılmaya kolayca düşebilirsiniz. Çalışırken telefonunuzu kapatmayı veya başka bir odaya koymayı düşünebilirsiniz.


3-Kendinizi ödüllendirin

Küçük başarıları kutlamak ve bir görev tamamladığınızda kendinizi ödüllendirmek önemlidir. Bu, motivasyonunuzu korumanıza ve başarılarınızdan memnun olmanıza yardımcı olabilir. Ancak bunu bir alışkanklık haline getirirseniz kendinizi bir ödül döngüsüne sokabilir ve tamamladığınız en ufak bir işten sonra ödül beklentisine düşerek dopamin eksikliği yaşabilirsiniz. Kesinlikle tecrübeden konuşmuyorum, bir arkadaşımın başına gelmişti.



4-Başlayın artık!

Bazen en zor kısım sadece başlamaktır. Başladıktan sonra, görevin düşündüğünüz kadar zor olmadığını görebilirsiniz. Yani, ilk adımı atın ve devam edin!


Özetle, erteleme hepimizin karşılaştığı ortak bir sorundur, ancak biraz planlama ve çabayla aşılabilen bir şeydir. Net hedefler belirleyerek, görevleri daha küçük parçalara bölerek, dikkat dağınıklığını azaltarak, sorumluluk sahibi olarak, kendinizi ödüllendirerek ve sadece başlayarak, ertelemeyi aşabilir ve daha verimli bir yaşam sürebilirsiniz.


 

Eğitim ve kariyer hedeflerinizi daha fazla ertelemek istemiyorsanız bizimle iletişime geçerek ilk adımı atabilirsiniz!



3 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page