top of page
Yazarın fotoğrafıYigit Pala

"Hangi Bölümü Okuyalım?": Game Development

Güncelleme tarihi: 18 Oca

Yazı dizimizin yeni bölümünde dünyada ve Kanada’da, geçtiğimiz yıllarda daha da popülerleşen bir sektör olan Game Development bölümü ile devam ediyoruz.


Game Development (Oyun Geliştiriciliği) oyunun yazılımından grafik tasarımına, ses efektlerinden kodlamasına kadar takip eden ve düzgün bir şekilde çalışmasını sağlayan kişidir. Yani bir Game Developer, içinde bulunduğu projenin bel kemiği haline gelir ve oyunun her yönden kaliteli bir şekilde tamamlanması için çalışır.


Kanadada Oyun Geliştirmek

Eğer oyun oynamayı seviyor ve gelecekteki kariyerinizi bu yönde inşa etmek istiyorsanız Game Development sizin için uygun bir seçenek olabilir.


Game Developer neler yapar?


Teknik yeteneklerin yanı sıra, başarılı bir Game Developer olmak için oyunlar hakkında geniş bir bilgiye sahip olmak en önemli noktalardan biridir. Analitik olarak düşünmek, sorun çözmek, kodlama yapabilmek bir oyun geliştirici için olmazsa olmaz yeteneklerden biridir. Dahil olduğu projeye bir oyuncu gözüyle bakabilmeli ve oyuncunun yolculuğunu olası en iyi hale getirebilmelidir.


Bir oyun geliştiricinin görevleri şu şekilde sıralanabilir;

• Oyunun çalışacağı temel veya motoru oluşturma

• Oyun oynanışı fikirlerinin ve özelliklerinin prototiplerini üretme

• Zaman çizelgeleri oluşturma

• Oyun senaryoları ve storyboard'ları oluşturma

• Karakterleri ve nesneleri animasyonlandırma

• Oyunun tasarımı ve ses özelliklerine katkı sağlama

• Kaliteyi sağlamak için birim testleri ve doğrulama prosedürleri oluşturma

• Teknik özellikleri belirleme, tanımlama ve belgeleme

• Oyunu "cilalama", kodu sürdürme, hataları düzeltme ve ortaya çıkan sorunları giderme


Kanada’da Game Development Okumak


Kanada, özellikle geçtiğimiz yıllarda oyun geliştiricileri ve oyun sektörü için adeta vazgeçilmez bir yer haline gelmiştir. Çoğu büyük oyun firması (EA, Ubisoft, Bioware, Edios) ve yüzlerce bağımsız yapımcının Kanada’nın çeşitli şehirlerinde ofisleri bulunmaktadır.


Kanada Game Development

Firmaların büyük bir çoğunluğu aynı sektörde eğitim gören öğrencilere staj imkanı sunmaktadır. Bu sadece büyük firmalar için değil bağımsız firmalar içinde geçerli. Ayrıca yıl içinde yapılan oyun fuarları sayesinde öğrenciler projelerini daha geniş kitlelere tanıtabilme fırsatı da bulmaktadır.


Game Development Bölümünü okuyana sormak gerek: Hasan Tabak


Y: Merhaba Hasan, öncelikle seni tanıyalım.


H: Merhaba. Türkiye’de Bilgisayar Muh. mezunuyum. Kanada da ise Centennial College Game Development bölümünde öğrenciyim. İlk senem bitti, şuan yaz tatilindeyiz. Bölümüm 3 senelik bir bölüm olduğu için mezuniyetime daha 2 sene var.


Kanada Centennial College

Y: Peki okuduğun bölümü bize özetleyebilir misin?


H: Hikaye yazabilmek, mantık kurmak, 2D ve 3D model çizmek, animasyon oluşturmak, müzik tasarlayabilmek ve tabi ki kod yazmak. Bir oyunun tasarlanma sürecinde ihtiyacınız olan her dalı öğreten bir bölüm. Bahsettiğim gibi 3 yıllık bir bölüm olduğu için eğitimi de aşamalı bir şekilde ilerliyor. Daha önceden bu konu ile alakalı tecrübeli olan arkadaşlar ilk sene biraz sıkılabilir baştan uyarayım.


Y: Seni en çok zorlayan şeyler nelerdi?


H: Beni pek zorlayan bir şey olmadı açıkçası çünkü ben bu bolüme kaydımı oluştururken zaten belirli miktarda bilgim ve tecrübem vardı. Ama arkadaşlarımdan gördüğüm kadarıyla en çok zorlandıkları nokta genelde kodlama oluyor. Sadece okul eğitimine de bağlı kalmamak gerek tabi. Eğer gerçekten Game Development'a ilginiz var ise okul ve dersler dışında kişisel araştırma ve projelerinize özen gösterebilirsiniz.


Örneğin ben şuan kendi oyun projem üzerinde çalışıyorum. Bu sayede okulda daha eğitimine başlamadığım Unreal Engine 5, Adobe Substance Painter gibi programları öğrenme fırsatı buldum. Bu tarz ekstra işlerin öğrenim boyunca fazlasıyle etkili olduğunu düşünüyorum.


Y: Son olarak bu bölümü seçecek olan arkadaşlara neler önerirsin?

H: Bölümü okumaya kararlıysanız ilk yılın sonunda hangi alandan ilerleyeceğinize emin olun. Bu kodlama, tasarım, müzik, hikâye veya diğer alanalar olabilir.


Genel olarak hepsine ilginiz var ise, oyun sektöründe Project Maneger olmayı hedefleyebilirsiniz. Bunun için oyun tasarlama dışında proje yönetimi gibi konularda da bilgi sahibi olmanız şart.


Kanada’da Game Development Eğitimi Veren Üniversite ve Kolejler

  • University of Alberta - Bachelor of Science in Computing Science with a specialization in Game Design and Development

  • University of British Columbia - Bachelor of Science in Computer Science with a specialization in Computer Graphics and Gaming

  • University of Calgary - Bachelor of Science in Computer Science with a specialization in Game Development

  • Carleton University - Bachelor of Information Technology (BIT) with a specialization in Game Development

  • Sheridan College - Bachelor of Game Design

  • Seneca College - Bachelor of Game Programming

  • Centennial College - Advanced Diploma in Game Programming

  • George Brown College - Advanced Diploma in Game Programming

  • Humber College - Advanced Diploma in Game Programming

  • Vancouver Film School - Diploma in Game Design

 

Tüm bunlara ek olarak en önemli nokta doğru bir araştırma yapmak. Sadece Kanada’da eğitim almak adına rastgele bir bölüm seçimi, ileriye dönük planlarınızı engelleyecek büyük bir hata olabilir. Doğru başvuru ve okul seçimi için bizlerle iletişime geçebilir ve geleceğinizi garanti altına alabilirsiniz!




225 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page