Eğitim için Kanada’yı tercih etmek, alacağınız eğitimin kalitesini ve mezuniyet sonrası imkanlarını göz önünde bulundurulduğu çok doğru bir tercihtir. Bu eğitim sırasında çoğu öğrencimiz maddi olarak eğitimlerini desteklemeyi de ihmal etmek istemez. Özellikle parite farkı gibi ekonomik etkenleri göz önüne aldığımızda, öğrencilerin çok büyük bir bölümü part-time bile olsa aktif bir şekilde çalışmaktadır.
"Kanada'da okurken çalışabilir miyim?" diye merak ediyorsanız cevabımız evet! Ancak bu çalışmanın farklı koşulları ve türleri mevcut;
1-Kanada’da Kampüs İçi Çalışma
'Study Permit' dokümanında kişinin kampüs içinde çalışabileceği ifadesi var ise kişi herhangi bir saat sınırlaması olmaksınız Kanada’da kampüs içinde çalışabilir. Kampüs içi çalışma, okulun fiziksel sınırları içinde 'teaching ya da research assistant' görevinde olabilir ya da kampüs sınırları içinde bulunan özel bir işletmede herhangi bir iş olabilir.
2-Kanada’da Co-op Çalışma İzni
Öğrenciler, programları co-op'lu ise "co-op work permit" ile (study permit dokümanına ek bir dokümandır) okulun belirlediği dönemlerde tam zamanlı olarak çalışabilirler. Bu çalışma eğitim kapsamında olan bir çalışmadır ve bu süreçte edinilen iş deneyimi Express Entry kapsamında 'Kanada iş deneyimi' olarak değerlendirilmez.
"Co-op work permit", "open work permit" olarak geçer ama işveren adı kısmında okulun adı yazar. Co-op süreci toplam öğrenim süresinin %50'sinden fazla olamaz ve çalışılan işlerin okulun onayladığı ve öğrenimin gerekli bir parçası olan işler olması gerekir.
3- Kanada’da Kampüs Dışı Çalışma
'Study Permit' dokümanında kişinin kampüs dışında çalışabileceği ifadesi var ise kişi kampüs dışında 20 saate kadar çalışabilir. Bu çalışma kampüs içi çalışma ve varsa co-op'a ek olarak düşünülebilir.
Örneğin öğrenci co-op kapsamında tam zamanlı çalışıyorsa ve bu süre boyunca okul nezdinde tam zamanlı öğrenci statüsünü koruyorsa bu süreye ek olarak 20 saat daha çalışabilir. Öğrenci olunan süre boyunca kampüs dışı çalışma Express Entry kapsamında 'Kanada iş deneyimi' olarak değerlendirilmez.
4- Öğrencilerin Kampüs Dışı Tam Zamanlı Çalışabilecekleri Durumlar
Okul tarafından akademik takvime alınmış tatiller: Bu tatillerde öğrenci ders alıyor olsa dahi tam zamanlı çalışabilir. Bu tatiller arka arkaya 150 günü geçerse öğrenci yalnızca ilk 150 gün tam zamanlı çalışabilir. Bir takvim yılında tam zamanlı çalışılan süre toplamda 180 günü geçemez.
Kişi okuldan programı bitirdiğine dair yazılı onay aldıktan sonra geçerli bir Study Permit'i varken PGWP başvurusu yaparsa tam zamanlı çalışmaya başlayabilir.
Öğrenci bir öğrenim programından mezun olup bir diğerine başlayacaksa iki programın arasındaki sürede 150 günü geçmeyecek şekilde tam zamanlı çalışabilir. Ancak bunun için bitirdiği okuldan programın bittiğine dair yazılı onay ve başlayacağı okuldan da kabul mektubu almış olmalıdır. Bu süre içinde Study Permit'ini uzatmak için başvurmuş olması bu durumu etkilemez ama tabii ki uzatma başvurusunu mevcut Study Permit'inin süresi dolmadan önce yapmak zorundadır.
5 – Kanada’da Öğrencilerin Çalışamayacakları Durumlar
Program 'intensive' bir programsa ara tatilleri olmayabilir. Bu durumda öğrenci program süresince kampüs dışında 20 saatten fazla çalışamaz.
Tam zamanlı bir programın son dönemi alınacak dersler biterse program yarı zamanlı olabilir. Ancak bu durumda öğrenci yine de haftada 20 saatten fazla çalışamaz.
Öğrenci öğrenim görmeye başlamadan önce çalışmaya başlayamaz.
Öğrenci kişisel nedenlerden dolayı okuldan bir süre izin aldıysa (authorized leave, bu süre toplamda 150 günü geçemez) bu sürede kampüs içinde ya da dışında yarı zamanlı ya da tam zamanlı olarak çalışamaz.
Kişi okuldan programı bitirdiğine dair yazılı onay aldığı gün (eğer PGWP başvurusu yapmamışsa) çalışmayı bırakmalıdır.
Dil okulu aracılığı ile alınan Study Permit'te yasal olarak çalışamaz.
Neler Yapılmalı?
Eğer kampüs dışında part-time iş arayacaksanız, okulun çevresindeki iş imkanlarını önceden araştırarak kendinize en uygun olanı seçmeye çalışın.
Topluma dahil olun ve insanlarla tanışın. Networking iş arayışı sırasındaki önemli adımlardan biridir. İlgili olduğunuz alanlardaki çalışan ve iş verenlerle tanışmak ileride size yeni kapılar açacaktır.
İş/okul dengesini kaçırmayın. Eğer iş sizin için bir öncelik haline geliyorsa iş/okul dengenizi tekrar gözden geçirin. Unutmayın, Kanada’daki geleceğiniz açısından okuduğunuz okulu başarılı bir şekilde bitirmeniz gerekiyor.
Son olarak, Kanada'da eğitim ve kariyer konusunda planlama yaparken dikkatli olmanız çok önemli. İlerisini düşünmeden vereceğiniz kararlar sonraki dönemlerde kalıcılığınıza hasar verecek şeylere sebep olabilir. O yüzden hem eğitim hem göçmenlik ve vize işlemleri için doğru bilgiler ile ilerleyerek planlama yapmanız çok önemli.
Kanada’da eğitimi alma konusunda daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa bizimle iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz!
Kanada'ya göç ve vize işlemleri için Northern Pathways ile iletişime geçerek daha fazla bilgi edinebilirsiniz!
Comments