top of page

Kanada'da Tıp Okumak

Güncelleme tarihi: 29 Şub

Kanada’da tıp eğitimi birçok uluslararası öğrencinin yapmayı hedeflediği, ancak karışık gereklilikler ve zorlayıcı giriş sınavları dolayısıyla ertelediği hayallerden biri haline geliyor. Bu yazımızda, Kanada’da tıp okumak isteyen öğrencilere faydası olacak olan önemli bilgiler paylaşacağız.


Kanada’da tıp ve sağlık bölümleri arasından seçebileceğiniz onlarca opsiyon olduğu gibi, bu eğitimi alabileceğiniz kurumlarda farklılık gösterebiliyor. Kolejlerde, 1 Yıllık Post Secondary, 2 Yıllık Undergraduate, 3 Yıllık Advanced Undergraduate ya da bazı üniversitelerin sunduğu 3 Yıllık Bachelor’s Degree gibi farklı alanlardan birini seçebilirsiniz.


Seçtiğiniz bölüme göre alacağınız eğitim daha mesleki odaklı olacağından, sonrasında bu alanlara uygun bir kariyer takip etmeniz daha kolay olacaktır.


Kanadada Tıp

Kanada’da Tıp Okumak

Örneğin; Georgian College’ta okuyacağınız 2 yıllık Practical Nursing bölümünden mezun olduğunuz ve Canadian Practical Nurse Registration Examination (CPNRE) sınavını geçtiğiniz takdirde Ontario’da Registered Nurse olarak çalışmaya başlayabilirsiniz.

University of Niagara Fallls Sağlık

Benzer şekilde Personal Support Worker, Health Information Management, Kinesiology gibi bölümleri tercih edebilirsiniz. Kanada’da alacağınız sağlık eğitimi, mezuniyet sonrasında meslek bulmanız konusunda fazlasıyla yardımcı olacaktır.


Bunlara ek olarak daha akademik bir eğitim almak isterseniz üniversitelerin sunduğu 4 yıllık programları da tercih etmek isteyebilirsiniz. Örneğin Toronto Metropolitan University’de alacağınız 4 yıllık Bachelor of Science - Medical Physics bölümü sonrası,


- Tıbbi Fizik, Tıbbi Biyofizik, Biyofizik veya Fizik alanında yüksek lisans programına kabul edilebilir (Ek fizik dersleri gerekebilir);

- Sağlık Fiziği (örneğin Hydro One ile) giriş seviyesi bir pozisyonunda çalışabilir;

- Biyomedikal teknoloji, biyoinformatik ve sağlık sektörlerinde iş bulabilir;

- Araştırma laboratuvarlarında veya şirketlerde teknisyen olarak çalışabilir;

- Profesyonel eğitiminize devam edebilirsiniz. (Tıp, Eğitim, İşletme ve Hukuk).


Profesyonel eğitime devam etme seçeneği bizi bir sonraki aşamaya taşıyor;


Kanada’da tıp eğitimi alarak uzmanlığınızı tamamlamak ve doktorluk kariyerini takip etmek isteyen öğrencilerin öncelikle 4 yıllık bir Bachelor Degree okuması gerekiyor (Örneğin yukarıda bahsettiğimiz Bachelor of Science - Medical Physics). Bu bölüm, öğrencinin girmek istediği okula göre değişiklik gösterse de genellikle Science üzerinden yapılması, öğrencinin sonraki dönemlerde alacağı eğitime ve okul kabulünde büyük bir katkı sağlayacaktır.


Kanada Tıp Bölümleri

Pre-Med denen bu eğitimin bitiminden sonra, uluslararası öğrencilerin kabul edildiği prestijli üniversitelerden, öğrencinin tercihine ve yeterliliğine göre, biri seçilebilir. Katılım şartları biraz zorlayıcı olsa da tıp eğitimini tamamlayarak Kanada’da doktor olmak isteyenleri geçmesi gereken son engel bu diyebiliriz.


Uluslararası öğrencileri kabul eden bazı üniversiteler, MacMaster University, University of Toronto, University of British Columbia olarak bilinir. Bu okulların gereklilikleri ve katılım koşulları biraz detaylı bir konu olduğundan daha fazla bilgi için ön değerlendirme formunu doldurarak ücretsiz bir görüşme almanızı öneririz.


Kanadada Tıp Okumak

Kanada’da Tıp Okumak İçin Gerekenler

Eğer alacağınız eğitim kolej derecesinde kalacak ise okulun sunduğu gereklilikleri sağladığınız takdirde okulun daha fazla bir talebi olmayacaktır. Üniversitelerde eğitim almak isterseniz lise mezuniyet sonrası GPA’inizin daha yüksek olması beklenebilir. Ayrıca dil gereklilikleri okullara göre farklılık gösterebilmektedir.


Ayrıca yukarıda da bahsettiğimiz gibi uzmanlığınız yapmak istiyorsanız öncesinde pre-med dediğimiz 4 yıllık Bachelor bölümünden mezun olmanız gerekmektedir.


Kanada’da Tıp Eğitimi Ücretleri ve Detayları

Kanada’da tıp eğitimi fiyatları, genel eğitim fiyatları ile karşılaştırıldığında, eğitim süresinin uzunluğundan dolayı diğer okul ve bölümlere göre farklılık gösterebilir. Örnek fiyatlandırmalar için aşağıdaki şablonları inceleyebilirsiniz.



 

Kanada’da tıp eğitimi hakkında daha fazla bilgi almak ve Kanada’da tıp uzmanlık eğitimi almak istiyorsanız bizimle iletişime geçerek daha fazla bilgi alabilirsiniz.



 

Referanslar;

  • Applyboard. (n.d.). https://www.applyboard.com/quick_search

  • AFMC Student Portal (n.d.). https://afmcstudentportal.ca/

  • Szur. (2023, April 25). International Student’s Guide to becoming a doctor in Canada: SGU. Medical Blog. https://www.sgu.edu/blog/medical/international-student-guide-for-becoming-a-doctor-in-canada/


169 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page