top of page

"Hangi Bölümü Okuyalım?": Kanada'da Hemşirelik

Güncelleme tarihi: 27 Şub

Kanada sağlık sektöründe dünyanın geri kalanı tarafından iyi bilinen bir itibara sahipken, Türkiye'de gördüğümüz sağlık hizmeti karşısında beklentileri tam olarak karşılayamıyor. Özellikle hızla artan nüfus sonrasında talebi karşılamakta zorluk çeken sağlık sektörü, her alanda çalışabilecek profesyonel arayışına devam ediyor.


Yazı dizimizin yeni bölümünde Kanada'da hemşirelik okumanın nasıl olduğuna değiniyor olacağız.


Kanada'da HemÅŸirelik Okumak

Hemşirelik, Kanada'da oldukça değerli bir meslek alanı olmakla beraber ülkedeki sağlık hizmetlerinin temel taşlarından birini oluşturur. Hemşirelik bölümü, öğrencilere hem sağlık alanında uzmanlaşma fırsatı sunar hem de topluma hizmet etme şansı verir.


Kanada'da HemÅŸire Olmak

Kanada, sağlık sektöründe uluslararası alanda tanınan bir üne sahip. Ülkedeki hemşirelik programları da bu kapsamda önemli bir rol oynuyor. Bu yüzden hemşirelik eğitimi, hem teorik hem de pratik becerilerin yoğun bir şekilde ele alındığı kapsamlı bir müfredat sunuyor. Bu sayede öğrenciler, sağlık hizmetlerinin çeşitli alanlarında etkin ve nitelikli bir şekilde çalışmak için gerekli bilgi ve deneyimi kazanırlar.


Hemşirelik Bölümü Mezuniyet Sonrası İş Fırsatları Nelerdir?

Bu bölümden mezun olduktan sonra hastaneler, klinikler, evde bakım hizmetleri ve uzmanlaşmış sağlık merkezleri gibi çeşitli alanlarda çalışabilirsiniz. Ayrıca, yaşlı bakımı, çocuk sağlığı, onkoloji ve acil servis gibi farklı alanlarda da uzmanlaşma imkanınız bulunur. Kanada'nın sahip olduğu bu geniş sağlık sistemi, hemşirelere geniş bir yelpazede kariyer seçenekleri sunar.


Kanada HemÅŸirelik

Hemşirelik bölümünü okuyana sormak gerek: Begüm Topuz


Y: Selam Begüm, öncelikle seni kısaca tanıyalım.

B: İsmim Begüm. Kanada’ya yaklaşık 6 sene önce geldim. Türkiye'de Biomedikal Mühendisliğinde master yaptım ve kısa süre medikal firmalarla çalıştıktan sonra ailemle Kanada’ya geldik. Burada devlete bağlı kar amacı gütmeyen bir kurumda (CCYR) göçmenlerle çalıştıktan sonra meslek değişikliğine gitmek istedim.


Y: Peki okuduğun bölümü bize özetleyebilir misin?

B: Daha önce Kanada’da lise eğitimi almadığım için gereken kredileri alabilmek için önce Seneca College’da Pre-Health Science bölümünü bitirdim. Böylece Nursing bölümüne başvururken istedikleri kredileri almış oldum. Ama o zaman bilmediğim bir bilgi paylaşayım, bazı okullar kendi sınavlarını yapabiliyorlar, böylece kabulde kolaylık olabiliyor. Daha sonra Humber College’da 2 yıllık olan Practical Nursing bölümünü bitirdim. Şimdilerde estetik hemşiresi olmak için gerekli eğitim ve kursları alıyorum. Bu sayede bir yandan hemşireliğe devam ederken bir yandan da botox, filler gibi işlemleri yapabileceğim. Hayalim ilerde kendi kliniğimi açmak.


Y: Bölümde seni en çok zorlayan şeyler nelerdi?

B: Açıkçası burada okul okumak Türkiye’de alışkın olduğumuz eğitim sisteminden oldukça farklı. Beni başta zorlayan sistematik şekilde verilen ödevler ve projeler oldu. Ama ilk dönemi geçtikten sonra sisteme ve bu hıza alışılıyor. Nursing’de diğer zorlandığım şey ise 12 saatlik stajlarımız oldu. Mesainin sabah 6 da başlaması oldukça yorucu olabiliyor. Tabi ona da alıştık.


Kanada Hemşirelik Bölümleri

Y: Son olarak bu bölümü seçecek olan arkadaşlara neler önerirsin?

B: Bölümü seçecek olan arkadaşlara önerim, pes etmemeleri. Sınavlar oldukça yorucu ve yıpratıcı ama kendilerine güvenirlerse halledilmeyecek bir şey değil. Bu bölümü okuyup okumamaya karar vermeden önce kendilerine şunları sorabilirler; "sosyal olmayı seviyor muyum, sıklıkla temas halinde olma, hastaya dokunma, besleme gibi çeşitli görevleri yapabilir miyim, maddi acıdan bakarak değil de gerçekten insanlara yardımcı olmaktan keyif alıyor muyum". Bu sorulara evet yanıtını verenlerin rahatlıkla okuyup mesleklerini yapabileceklerine inanıyorum.


Nursing Eğitimi Veren Bazı Okullar

Kanada'da hemşirelik eğitimi alabileceğiniz birçok üniversite ve kolej bulunmaktadır. Bu okullar, nitelikli öğretim kadroları ve modern tesisleri ile öğrencilere mükemmel bir öğrenme deneyimi sunar.


1. University of Toronto

2. University of British Columbia

3. McGill University

4. Centennial College

5. Humber College

6. Seneca College

7. University of Alberta

8. Dalhousie University

9. Langara College

10. University of Calgary


Kanada'da Hemşire Maaşları Ortalaması

Kanada'da Hemşire Maaşları
 

Tüm bunlara ek olarak en önemli nokta doğru bir araştırma yapmak. Sadece Kanada’da eğitim almak adına rastgele bir bölüm seçimi, ileriye dönük planlarınızı engelleyecek büyük bir hata olabilir. Doğru başvuru ve okul seçimi için bizlerle iletişime geçebilir ve geleceğinizi garanti altına alabilirsiniz!




168 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page