top of page

Daha Önce Aldığım Dersleri Kanada'da Saydırabilir Miyim?

Güncelleme tarihi: 29 Şub

Bu soruyu oldukça sık duyuyoruz. Kanada'da eğitim almak isteyen öğrencilerimizin büyük bir bölümü daha önce lisans eğitimini tamamlamış kişiler oluyor. Hal böyle olunca zamandan kazanmak için bu derslerini, alacakları yeni eğitimdeki benzer derslere saydırmak istemeleri gayet doğal bir talep haline geliyor.


Bu yazıda, bu önemli konuya odaklanacak ve Türkiye'deki derslerin Kanada'da nasıl değerlendirildiği konusunda size bilgi vereceğiz.

 

Kısaca

  • Kanada'da derslerin saydırılması, kolej veya üniversitenin politikalarına ve programına baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸiklik gösterebilir.

  • Kanada'daki eÄŸitim kurumları, yurtdışından gelen öğrencilerin daha önce aldıkları dersleri deÄŸerlendirir ve kendi programlarına uygun ÅŸekilde kabul eder.

  • Denklik deÄŸerlendirmesi, ders içeriklerinin ve saatlerinin karşılaÅŸtırılmasıyla yapılır.

  • Lisansüstü programlarda derslerin saydırılması daha karmaşık olabilir.

  • Akademik danışmanlık birimine baÅŸvurarak derslerin saydırılması konusunda net bir yol haritası almak önemlidir.

  • Okulun politikalarını öğrenmek için okulla iletiÅŸime geçmek önemlidir.

 

Kanada'da Derslerin Saydırılması

Kanada'da derslerin saydırılması, kolej veya üniversitenin politikalarına ve programınıza bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genel olarak, Kanada'daki eğitim kurumları, yurtdışından gelen öğrencilerin daha önce aldıkları dersleri değerlendirir ve bunları kendi programlarına uygun olarak kabul eder. Bu süreç, ders içeriklerinin karşılaştırılması ve denklik değerlendirmeleri üzerinden gerçekleşir.


Kanada Kolej

Denklik DeÄŸerlendirmesi

Kanada'da kolej veya üniversiteye başvurduğunuzda, genellikle akademik geçmişinizi gösteren bir transkript sunmanız istenir. Bu transkript, daha önce aldığınız dersleri ve aldığınız notları içerir. Eğitim kurumu, transkriptinizi inceleyerek hangi derslerin saydırılabileceğini belirler. Denklik değerlendirmesi, ders içeriklerinin ve ders saatlerinin karşılaştırılmasıyla yapılır. Bu süreçte, derslerin içeriği, programdaki derslerle uyumlu ise saydırma işlemi gerçekleştirilebilir.


Lisansüstü Programlar

Lisansüstü programlara başvururken derslerin saydırılması biraz daha karmaşık olabilir. Çoğu durumda, lisansüstü programlarda öğrencilerin tamamlamaları gereken belirli bir ders yükü vardır. Bu nedenle, yurtdışından gelen öğrencilerin daha önce aldıkları derslerin programın gereksinimlerine uygun olup olmadığı dikkate alınır. Lisansüstü programlara başvurduğunuzda, akademik danışmanınız size daha fazla bilgi sağlayabilir ve denklik değerlendirmesi hakkında yönlendirmelerde bulunabilir.


Kanada'da Kolej

Akademik Danışmanlık

Derslerin saydırılması konusunda kesin bir yanıt almak için başvurduğunuz kolej veya üniversitenin akademik danışmanlık birimine başvurmanız önemlidir. Akademik danışmanlar, transkriptinizi inceleyecek ve size hangi derslerin saydırılabileceği konusunda net bir yol haritası sunacaktır. Ayrıca, gerektiğinde başvuru sürecinde size destek olacak ve gerekli belgeleri sağlamanız konusunda rehberlik edecektir.


Eğer başlayacağınız yeni akademik programa, daha önce tamamladığınız ders kredilerini transfer etmek istiyorsanız okula kayıt yaptırıp derslere başlamanız gerekebilir. Bu işlem her ne kadar okulun inisiyatifine kalan bir durum olsa da akademik ofislerin çalışma prensipleri genellikle bu şekildedir. Ancak emin olmak adına okulla önden iletişime geçmenizi mutlaka öneririz.
 

Bilgi almak ve başvuruda bulunmak için hemen formu doldurun! Geleceğe doğru bir adım atmanın heyecanını birlikte yaşayalım!




62 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page