top of page

Kanada'da Maaşlar

Kanada’da eğitim almak ya da Kanada’ya göç etmek isteyen öğrencilerimizin en büyük sorularından biri, mezuniyet sonrasında bulabilecekleri iş imkanları ve maaş oranları diyebiliriz.


Kanada eyalet sistemini kullanan bir ülke olduğundan ülke genelindeki maaşlar hem eyalete hem de eyaletlerin şehirlerine göre değişiklik gösterebilmekte. Maaşları genel olarak ele almamıza yetecek bir yazı kitap olacağından dolayı, bu yazımızda en çok tercih edilen iş dalları üzerinden kazanılabilecek ortalama maaşlardan ve yaşam standartlarından bahsedeceğiz.


Kanada'da Asgari Maaşlar

Kanada'da Ortalama Maaş

Kanada, yüksek yaşam standardı ve güçlü ekonomisi ile birçok insan için cazip bir göç destinasyonudur. Peki, Kanada'da ortalama maaş ne kadar? Kanada'da ortalama yıllık maaş 54.600 CAD'dir. Bu, aylık ortalama 4.550 CAD veya saatlik ortalama 27 CAD'ye denk gelir. Maaşlar, eyalet, şehir, meslek, deneyim ve eğitim gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir.


Kanada'da Saatlik Ücret

Kanada'da minimum saatlik ücret eyaletlere göre değişiklik gösterir. 2023 yılı için en yüksek minimum saatlik ücret 15.55 CAD (British Columbia) iken, en düşük ise 13.60 CAD (New Brunswick)'dir.


Bu aşamada bir ara parantez açarak Kanada'nın vergi sistemine değinmemiz gerekir.

Kanada'da Vergi Sistemi ve Tax Return

Kanada'da vergi sistemi federal ve eyalet vergileri olmak üzere iki katmandan oluşur. Gelir vergisi, hem federal hem de eyalet hükümetleri tarafından toplanır. Federal vergi oranları sabitken, eyalet vergi oranları eyaletten eyalete değişir.


Tax Return Nedir?

Tax return, her yıl Kanada Vergi Dairesi'ne (CRA) gelir ve vergileriniz hakkında bilgi verdiğiniz bir belgedir. Bu belgede, kazandığınız tüm gelirleri ve ödediğiniz vergileri beyan edersiniz. CRA, beyanınızı inceledikten sonra, size geri ödeme yapılacaksa veya ek vergi ödemeniz gerekiyorsa size bildirir.


Kanada Maaşları Ne Kadar

Tax Return Kimlere Uygun?

Kanada'da yaşayan ve geliri olan herkes tax return yapmak zorundadır. Bu, maaşlı çalışanlar, işverenler, kira geliri elde edenler ve serbest çalışanlar için de geçerlidir.


Tax Return Nasıl Yapılır?

Tax return'ü kendiniz veya bir vergi uzmanıyla birlikte yapabilirsiniz. Kendiniz yapmak istiyorsanız, CRA'nın web sitesinden gerekli formları ve talimatları indirebilirsiniz. Ayrıca, CRA'nın My Account portalını kullanarak online olarak da tax return yapabilirsiniz.


Ancak yeni gelenler ve ilk defa yapacaklar için karışık bir süreç olabilir. O yüzden önerimiz işe hakim bir muhasebeci ile çalışmanızdan yana olacaktır.


Tax Return Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Doğru formları kullandığınızdan emin olun.

  • Tüm gelirlerinizi ve vergilerinizi doğru bir şekilde beyan edin.

  • Gerekli tüm belgeleri ekleyin.

  • Beyaninizi zamanında gönderin.


Tax Return Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin:

Kanada'da En Yüksek Maaşlı Meslekler

Kanada'da en yüksek maaşlı meslekler arasında şunlar yer alır:

Doktorlar: 200.000 CAD+

Diş hekimleri: 160.000 CAD+

Hukukçular: 140.000 CAD+

Mühendisler: 120.000 CAD+

Pilotlar: 110.000 CAD+


Kanada Maaşlar

Kanada'da Maaşlar Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Kanada'da maaşlar genellikle brüt olarak belirtilir. Vergi ve diğer kesintiler maaşınızdan otomatik olarak düşülür. Kanada'da sağlık sigortası ve emeklilik planı gibi sosyal yardımlar genellikle işveren tarafından sağlanır. Kanada'da yaşam maliyeti eyalet ve şehirlere göre değişiklik gösterir.


Kanada'da Maaşlar Hakkında Nereden Bilgi Edinebilirim?

Kanada'da belirli bir meslek için ortalama maaşı öğrenmek için aşağıdaki kaynakları kullanabilirsiniz:



 

Kanada'da kariyer seçenekleri hakkında daha fazla bilgi için ön değerlendirme formunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.



97 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page