top of page

Üniversite ve Kolej Başvurularında Niyet Mektubu Nasıl Yazılmalı?

Güncelleme tarihi: 15 Şub

Okumak istediğiniz bölümü ve okulu netleştirdikten sonra geriye istenen belgeleri temin etmek kalıyor. Bu belgeler arasında en dikkatli hazırlanması gerekeni Niyet Mektubu olmalıdır.


Kanada'da niyet mektubu, belirli bir üniversitede veya programda yapmayı düşündüğünüz çalışmaları, mesleki yeterliliğinizi ve hedeflerinizi açıklayan resmi bir belgedir. Yüksek lisans, doktora, burs veya değişim programlarına başvururken, hatta zaman zaman lisans ve ön lisans bölümlerine de, adaylardan bir niyet mektubu yazmaları istenir.


Bu mektup, başvurulan programa olan ilginizi ve kararlılığınızı vurgular ve neden bu fırsatın sizi neden ilgilendirdiğini ve nasıl bir katkı sağlayabileceğinizi anlatır.


Bu yazımızda niyet mektubunun nasıl yazılması gerektiğine değineceğiz.


Niyet Mektubu Nasıl Yazılmalı?

Yazınızı yazmaya başlamadan önce ne yazdığınızı ve neden yazdığınızı bilmek son derece önemlidir. Bu yazı temelinde, belirli bir üniversitedeki belirli bir programa katılmaya olan ilginizi ifade eden, benzersiz geçmişinizi ve deneyimlerinizi anlatan, hedeflerinizi ve programa uygunluğunuzu açıklayan bir yazıdır. Aynı zamanda yazma becerilerinizi sergiler, sizin etkileyici, ikna edici bir deneme yazabilme, fikirlerinizi açıkça iletebilme ve detaylara dikkat etme yeteneğinizi gösterir.


Kanada Ãœniversite BaÅŸvurusu

Okul kabul görevlileri, bu yazıyı programdaki uygunluğunuzu belirlemek ve size sınırlı kontenjanlardan birini sunup sunmamaya karar vermek için kullanacaktır.

Temelde, tüm kabul yazıları yapmak istediğiniz şeyi, neden yapmak istediğinizi ve başvurduğunuz programın size nasıl yardımcı olacağını açıklamalıdır.


Hemen hemen tüm programlar iki türden birini istemektedir: Personal Statement veya Statement of Purpose. Personal Statement kişisel öz geçmiş ifadesi olarak adlandırılabilirken, Statement of Purpose bir niyet mektubu veya motivasyon mektubu olarak adlandırılabilir. Bu iki tür deneme çok benzerdir, ancak bazı temel farklar vardır. İkisi de ne, neden ve nasılı içerir, ancak fark, bu yönlerin nasıl değerlendirildiğindedir.


Personal Statement Nedir?

Personal Statement genellikle nedeninize daha fazla odaklanırken, bu yazıda ne ve nasıl konularına daha az odaklanılır. Bu yazıda neden programı katılmak istediğinizi ve hedeflerinize ve seçtiğiniz alana neden tutkulu olduğunuzu derinlemesine incelemelisiniz.


- Bu alanı neden öğrenmek istiyorsunuz?

- YaÅŸam deneyimleriniz sizi neden buraya getirdi?

- Bu program sizi neden ilgilendiriyor?

- Bu kariyere neden yöneliyorsunuz?

- Deneyimleriniz kabul için sizi neden uygun kılıyor?

- Bu program, ihtiyaçlarınıza uygun iyi bir seçenek mi?


Kanada Ãœniversiteleri

Statement of Purpose Nedir?

Statement of Purpose, genellikle ne ve nasıl konularına daha fazla odaklanırken, neden konusuna daha az odaklanır. Bu tür bir denemede şu an için ve gelecek için net bir planınızın olduğunu göstermek için ne yapmak istediğinize ve nasıl yapmayı planladığınıza dair derinlemesine bir analiz sunmanız gerekmektedir.


- Ne öğrenmek istiyorsunuz?

- Sizi ne motive ediyor?

- Daha önce neler yaptınız ve bu programda başarılı olmanızı sağlayan şeyleri neler yapmıştınız?

- Araştırma çalışmanız veya projenizde hangi adımları attınız ve bu sizi elde ettiğiniz sonuca nasıl götürdü?

- Mezun olduktan sonra ne yapmak istiyorsunuz ve kariyer hedefleriniz neler?

- Bu program, bu hedeflere ulaşmanıza nasıl yardımcı olacak?


Kanada Okul BaÅŸvurusu

Sonuç olarak, hem Personal Statement hem de Statement of Purpose, amacınızı ve neden bu belirli programa katılmak istediğinizi ifade etme farklı yollarını sunar. Hangi türü seçerseniz seçin, net, içten ve samimi bir yaklaşımla yazmaya odaklanmalısınız. Unutmayın ki bu denemeler, başvurduğunuz programla ve gelecekteki hedeflerinizle uyumlu olduğunuzu gösterme fırsatı sunuyor.

 

Kanada kolej ve üniversite başvuruları hakkında daha fazla bilgi almak için ön değerlendirme formunu doldurabilirsiniz.




26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page