top of page

Kanada'da Dil Yeterlilik Sınavları: Herkesin Korkulu Rüyası

Güncelleme tarihi: 19 Oca

Kanada’daki Kolej ve Üniversitelerin en büyük önceliklerinden biri verecekleri eğitimin öğrenciler tarafından sağlıklı bir şekilde anlaşılıyor olduğunu sağlamaktır. Bunu müfredat içerikleri, ekstra sunulan materyaller ve etkinlikler aracılığı ile sağlıyor olsalar da en önemli etken olan dil bariyeri çözülmediği sürece öğrenci dersten alması gereken verimi alamayabilir.


Bunun önüne geçmek adına okulların anlaşmalı olduğu ve akredite sahibi kurumlar tarafından yapılan dil sınavları, öğrencilerin seviyelerini belirleme konusunda yıllardır çalışıyor. Bu yazımızda sizlere Kanada’daki okulların dil yeterlilikleri ve bu kurumların sınav sistemleri hakkında bilgi vereceğiz.


Seviye Belirleme Sistemleri

Okullar öğrencilerin seviyelerini belirlemek için kendi içlerinde farklı sınavlar, pathway programları ya da anlaşmalı olunan dil eğitim kurumları aracılığı ile farklı metotlar uygulamaktadır. Bunun en yaygın yöntemi olan dil sınavları ile başlayalım.


Seviye Belirleme Sınavları

Yazımızın tamamında bu sınavları hepsinden bahsediyor olacağız ancak öncelik bakımından okullar çoğunlukla IELTS ve Duolingo sınavlarını tercih ediyor. Bu yüzden yazı boyunca bu iki sınav hakkında çok daha fazla bilgi edinebilirsiniz.


Kanada Dil Sınavları

IELTS (International English Language Testing System)

IELTS, Kanada'da en çok tercih edilen dil sınavlarından biridir. Dört beceriyi (dinleme, okuma, yazma, konuşma) değerlendirir ve akademik veya genel amaçlı iki farklı versiyonu vardır. Sınavın her bölümüne yönelik çalışmalar yaparak, örnek soruları çözerek ve sınav stratejilerini öğrenerek IELTS'e hazırlanabilirsiniz.


*IELTS kendi içinde ikiye ayrılıyor. O yüzden kolej girişlerinde Academic olan versiyonunu aldığınıza emin olun.


Ücret: 4500TL (online and paper)


Duolingo

Son zamanlarda kolay erişilebilirliği ve uygun fiyatı ile popüleritesi iyice artan Duolingo, yavaş ve istikrarlı bir şekilde çoğu Kanada koleji ile anlaşma yapmaya devam ediyor. Dil becerilerinizi ölçmek için çevrimiçi bir platform sağlar ve dünya genelinde kabul edilen bir sertifika sunar. Sınav, dil becerilerini dört ana kategoride değerlendirir: dinleme, okuma, yazma ve konuşma. Sınav, çeşitli interaktif görevler ve sorular aracılığıyla dil yeteneklerinizi ölçer ve puanlarınızı belirler.


Duolingo Ücret: 49CAD


TOEFL (Test of English as a Foreign Language)

TOEFL, özellikle Kuzey Amerika'daki üniversiteler tarafından kabul edilen bir dil sınavıdır. Dinleme, okuma, yazma ve konuşma becerilerini ölçer. TOEFL'e hazırlanırken, pratik testler çözerek, kelime dağarcığınızı geliştirerek ve akademik metinleri anlama becerinizi artırarak kendinizi geliştirebilirsiniz.


Kanada İngilizce Eğitim

Cambridge English Sınavları

Cambridge English, farklı seviyelerde ve amaçlara yönelik sınavlar sunan bir dil sınavı kuruluşudur. Kanada'da sıklıkla yapılan sınavlar arasında Cambridge English Proficiency (CPE), Cambridge English Advanced (CAE) ve Cambridge English First (FCE) bulunur. Bu sınavlara hazırlanırken, kitaplardan ve kaynaklardan yararlanarak, dilbilgisi ve kelime bilginizi güçlendirerek ve pratik testler çözerek kendinizi geliştirebilirsiniz.


TEF (Test d'évaluation de français)

TEF, Kanada'da Fransızca dil yeterliliğini ölçmek için kullanılan bir sınavdır. Dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerini değerlendirir. TEF'e hazırlanırken, Fransızca dilbilgisini geliştirmek için dil kurslarına katılmak, pratik yapmak ve örnek sınavlar çözmek önemlidir.


CELPIP (Canadian English Language Proficiency Index Program)

CELPIP, Kanada'da dil yeterliliğini ölçmek için kullanılan bir sınavdır. İş yerinde veya göçmenlik başvurularında dil becerilerini göstermek için tercih edilir. Dinleme, okuma, yazma ve konuşma becerilerini değerlendirir. CELPIP sınavına hazırlanırken, örnek sınavlar çözmek, konuşma pratiği yapmak ve yazılı ifade becerilerinizi geliştirmek önemlidir.


Kanadada Dil Hazırlık

Dil Sınavlarında nasıl başarılı olabilirim?

1. En büyük önceliğiniz sınava çok iyi hazırlandığınızdan emin olmak olmalı. Bu sınavlara tekrar girmeniz mümkün ancak fazla tekrar bir süre sonra (ücretlerinden dolayı) bütçenizi zorlayan bir hal alabilir.


2. Eğer bir dil eğitimi alıyorsanız ya da sınavlara hazırlanmak için alacaksanız, bu sınavlara özel bir eğitim almaya çalışın. Aldığınız eğitimin dışında istikrarlı bir şekilde İngilizce eğitiminize de önem vermenizi öneririz. Çünkü gerçek mücadele sınavı geçtikten sonra başlayacak...


3. Sınav sırasında mümkün olduğunca rahat olmaya çalışın. Özellikle Duolingo sınavı kamera karşısında konuşma yapmanızı gerektiren bölümlere sahip. Sınava giren çok fazla kişiden duyduğumuz “Kamera bir anda açılınca donup kaldım.” sendromunu yaşamamanız için bunu göz önünde bulundurarak dikkatlice hazırlanmanız gerekebilir.


Pathway Programları

Pathway programları, uluslararası öğrencilere dil becerilerini geliştirme ve akademik İngilizce'yi anlama, yazma, konuşma ve dinleme becerilerini güçlendirme fırsatı sunar.

Programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, Kanada'da üniversite veya kolej eğitimine devam etme şansına sahip olurlar.


Bu programlar, öğrencilerin akademik İngilizce dil becerilerini geliştirmelerini ve üniversite düzeyindeki derslere başarıyla katılabilmelerini sağlar. İyi bir İngilizce dil seviyesine sahip olan öğrenciler, daha iyi eğitim ve kariyer fırsatlarına sahip olma şansını elde ederler.


 

Eğer dil konusunda endişeleriniz varsa, Kanada’ya gelmeden dil engelini kaldırmak istiyorsanız ya da sınavlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz!



206 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page