top of page

Kanada'da Konut Krizi

Güncelleme tarihi: 9 Şub

Kanada her ne kadar sunduğu göçmenlik fırsatları ve farklı kariyer seçenekleri ile yaşamak için ideal bir ülke olsa da, konut konusunda çektiği sıkıntılar hem Kanadalıların hem de ülkeye yeni gelen göçmen ve öğrencilerin bir numaralı sorunu haline geldi.


Hızlı nüfus artışı, yavaş işleyen bürokrasi ve yabancı yatırımcıların hızlı bir şekilde konut alması sonucunda büyüyen bu problem, Kanada’da yaşayan herkesi ekonomik endişelere sürüklemeye devam ediyor.


Bu yazımızda konut krizinin ilk ortaya çıktığı dönemden günümüze ne gibi kararlar alındığına, bunu önlemek adına Kanada’nın ne gibi adımlar attığını paylaşacağız.


İlk Nerede Başladı?

1990’ların başında dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz Kanada’yı da oldukça ağır bir şekilde etkiledi. İç ve dış borçların artması, tek ticari dostu Amerika’nın da benzer bir ekonomik gerileme yaşaması ve Quebec’in bağımsızlığını ilan etme ihtimali gibi sebepler Kanada’daki konut fiyatlarını büyük oranda etkiledi. Bu dönemde Toronto ve çevre şehirlerinde ev fiyatlarını %27 oranında düşürdü.



Ancak 2000’lerin başında yaşanan ekonomik büyüme ve Kanada’nın yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye başlaması gibi sebeplerden ötürü konut piyasası büyük bir hareketlenme yaşamaya başladı. Bunların üstüne hem yeni göçmenlerin ülkeye gelmesi hem de kırsal alanlardan şehre olan göç, konut piyasasına baskı uygulamaya devam etti.


Kırılma Noktası

2016-2017 yılları arası artmaya başlayan konut fiyatlarına karşı eyaletler yabancı alımcıya ekstra vergi uygulamaya karar verdi. Ardından Fair Housing Plan adı verilen yeni bir yasa yürürlüğe koyarak, kiracı ve ev sahiplerinin haklarını korumaya yönelik yeni kararlar aldı.

Bu yasada, kiraların sadece belli bir oranda arttırılabilmesi, boş olan konutlardan ekstra vergi alınması, kiracı ve ev sahiplerinin haklarının korunmasını sağlayan yeni yasaların çıkartılması gibi maddeler bulunuyordu.


Kanada Konut Krizi

2018-2022 dönemi arası stabil bir şekilde artış gösteren konut fiyatları, COVID döneminde, özellikle büyük şehirlerdeki dairelerde düşmeye başladı. Ancak bu düşüş uzun süreli olmadı çünkü üst üste yapılan faiz indirimleri fiyatları tekrar yükseltmeye başladı.


Çözümü var mı?

Hükümet her ne kadar bu konunun üstünde durmaya çalışsa da, Trudeau yönetimi henüz gözle görülebilen bir adım atmayı başaramadı. 2023 yılı ortasında yapılan kabine değişikliğinde, konut sorunun çözmek adına eski göçmenlik bakanı Sean Fraser, Minister of Housing, Infrastructure and Communities of Canada konumuna getirildi.


Sean Fraser Konut Krizi

Fraser’ın ilk hamlelerinden biri, daha hızlı konut yapabilme ve hızlanmış bir bürokrasi planıydı. Bunun adına Kanada hükümetinin ikinci dünya savaşı sonra ülkeye dönen askerlerin konut sorunu çözmek için oluşturduğu eski planları güncelleyerek yeniden yapılandırmaya karar verildi.


Kanada'nın konut ajansı, mevcut yeni inşaat oranlarının devam etmesi durumunda, konut stoğunun 2030'a kadar yaklaşık 19 milyon konut birimine çıkacağını ancak ülkenin uygunluk durumunu geri kazanmak için o zamana kadar ekstra 3,5 milyon birim inşa etmesi gerektiğini tahmin ediyor.


Biz Ne Yapabiliriz?

Eğer Kanada’ya göç planınız var ise, bu konu üzerinde düşünürken yaşayacağınız şehrin konut fiyatlarını, beraberinde iş imkanlarını göz önünde bulundurmanız en büyük önceliğiniz olmalı.


Toronto Ä°nÅŸaat

Evet şu an fiyatlar oldukça yüksek, ancak bu ortalama özellikle Toronto, Vancouver, Quebec, London, Ottawa gibi şehirlerde kendini gösteriyor. Ekonomik olarak yükselmekte olan bozkır eyaletleri, Alberta, Saskatchewan ve Manitoba, özellikle evden çalışabilecek olan ailelerin karşılayabileceği lüks ve uygun evler sunabiliyor.


Eğitiminiz gereği büyük şehirlerde yaşamanız gerekiyorsa, geldiğinizde kendinize uygun bir ev bulmak kolay olmayabilir. Kanada’daki yeni yaşantınıza sorunsuz bir şekilde başlamak için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Konu ile alakalı çözüm ortaklarımız sizin burada kuracağınız yeni düzeninize olası en iyi şekilde başlamanıza yardımcı olacaktır.

 

Kanada’da eğitim ve kariyer hakkında daha fazla bilgi edinmek için ön değerlendirme formunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz!




Kaynaklar

64 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page