top of page

Projede Referans Gösterimi (Referencing & Citation)

Güncelleme tarihi: 17 Oca


Öğrencilerin ödevlerinde özgün ve orijinal çıkarımlar yapmaları beklenir ancak şüphesiz her projeden de bir tez yazımı gibi performans beklenmez. Bu yüzden öğrenciler proje ve ödevlerini hazırlarken birçok farklı kaynak kullanırlar. Bu kaynaklar kitap, makale, web sitesi, vb. olabilir. Referans kaynakları çeşitlendirmek genel anlamda iyi bir fikirdir ve projenizi güçlendirir. Ancak bu kaynakları göstermediğiniz takdirde Kanada'daki eğitiminizi tehlike atıyor olabilirsiniz.


Peki, bir projede nasıl referans gösterilir?


APA format nedir
cityu.edu.hk/ah/Tutorial/citing

Her projenin verilişinde dersin hocası beklentileri öğrencilere aktarırken nasıl referans yazılması gerektiği bilgisini de verir. Referans göstermek için farklı stiller kullanılabilir. Bunlardan bazıları: APA, MLA, Chicago’dur. Daha anlaşılabilir olması adına en çok kullanılanı olan APA formatını örnekleyeceğiz.


Bu noktada bilmeniz gereken iki önemli unsur var:


Referencing & Citation


Referencing, bir çalışmada kullanılan her kaynağın yazar adı, yayın yılı, yayın adı, sayfa numaraları, DOI numarası vb. gibi bilgilerin doğru bir şekilde listelenmesini gerektirir. Bu teknik, kaynakları kolayca bulmalarına ve kontrol etmelerine olanak tanır. Referencing, citation ile birlikte kullanılır ve bir çalışmanın sonunda bir referans listesi şeklinde sunulabilir.


Grossman, P., Niemann, L., Schmidt, S., & Walach, H. (2004). Mindfulness-based stress reduction and health benefits: A meta-analysis. Journal of Psychosomatic Research, 57(1), 35-43. https://doi.org/10.1016/S0022-3999(03)00573-7

Citation, bir akademik çalışmada kullanılan kaynakların, yazar adı, yayın yılı, sayfa numaraları ve yayın adı gibi bilgilerin belirtilerek atıfta bulunulmasıdır. Bu, okuyucuların çalışmada kullanılan kaynakları takip etmelerini ve gerektiğinde daha fazla bilgi edinmelerini sağlar.


Grossman et al. (2004) conducted a meta-analysis that evaluated the health benefits of mindfulness-based stress reduction (MBSR). They found that MBSR was effective in reducing symptoms of anxiety, depression, and chronic pain. Moreover, MBSR was associated with improved immune system functioning, cardiovascular health, and overall quality of life (p. 39).

Kanadada Eğitim

Özellikle günümüzde AI programları üzerinden alınan yardımlar, yeterli referans gösterilmediği taktirde öğrencilere sorun çıkartabilir. Bu konu ile ilgili daha fazla bilgi almak için “Plagiarism nedir?” adlı yazımıza bakabilirsiniz.


 

Kanada'da eğitim ve kariyer hakkında daha fazla bilgi edinmek için ön değerlendirme formunu doldurabilirsiniz.



71 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Co-op Nedir?

bottom of page